Rizsfelfújt
Rizskók-nak hívtuk kis korunktól. Valószínű ez a rizskoch-ból eredeztethető. Hogy mitől felfújt? Fene tudja. Nem vagyok képzett szakács, cukrász. Talán a felvert tojásfehérjétől való könnyedebb állag miatt. Bár rizs és könnyed állag elég ellentmondó. Frissen a legjobb, az biztos. Én így készítem egy liter tejből.
Hozzávalók (2,5 decis bögre):
4 bögre tej
2 bögre rizs
1 bögre cukor
4 db tojás
5 dkg vaj
Vanília, fahéj
A tejet felforralom vajjal, fahéjjal, forráskor beleöntöm a rizst. Ekkor keverek rajta egyet, majd kislángon addig főzöm, míg fel nem veszi összes tejet. Félrehúzom, kicsit hűlni hagyom. A tojások fehérjét habbá verem. A sárgákat cukorral habosra kavarom, majd a rizshez keverem. Végül beledolgozom a fehérjét is. Kivajazott, lisztezett közepes, magasabb oldalú tepsiben (nagy tepsi fele kb) 160 fokon sütöm, míg piros nem lesz.
Öntet: csoki, vagy vanília sodó, lekvár, gyümölcs. …
Tipp: A folyadék lehet fele-fele arányban víz- tej. Egy kis vaníliás pudingpor a sárgájába még fincsibb eredményt hoz.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: