A túró egyik legfinomabb felhasználási módja a stíriai metélt. Ez egy osztrák étel, utána olvasgattam, az eredetiben főtt metélt tészta található, mint a mi varga bélesünkbe. Ezt a receptet egy szakácskönyvből olvastam.
Hozzávalók
Tészta: 25 dkg áttört túró, fél bögre (a bögre 2,5 decis) liszt, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál tejföl, só
Krém: 5 dkg margarin, 1 dl tejföl, 2 db tojás, 1 evőkanál porcukor, reszelt citromhéj, zsemlemorzsa
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk.
Jól alálisztezett felületen fél cm vastagra nyújtjuk. Csíkokra vágjuk.
Forrásban lévő vízbe dobjuk, ha feljött, még 1-2 percig főzzük. Hideg vízzel leöblítjük.
A krémnek állunk neki. A vajat, tojássárgáját, cukrot, citromhéjat kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, keményre felvert habot.
Beleforgatjuk a kihűlt tésztát. Egy kisméretű, kivajazott, zsemlemorzsázott tepsibe (én 22×20 cm-eset használtam) öntjük és fél órát sütjük. 160 fok, villanysütő.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: