Ezt a receptet nagynénikémtől kaptam, ő meg az unokájától. Azzal, hogy gyors és finom. Ez az amiért kipróbáltam. A jó kenyérhez tudom, hogy idő kell, dagasztás sokáig, kelesztés többször, türelem meg még többször. De egy jó kifli megúszható ennyivel. 8 db lesz belőle.
Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 2,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dkg vaj, egy teáskanál cukor, egy teáskanál só. Kenéshez tej vagy víz.
Az élesztőt a langyos tejben csipet cukorral felfuttatom, majd a többi hozzávalóval összedolgozom, dagasztom 15-percig. Ne spórold el az időt, én kézzel addig dagasztom, míg egy sima felületű, hólyagos tésztát nem kapok. Valahogy így:
Kettéosztom, fél centi vastag kerek formára nyújtom. 4 cikkre vágom, majd szélesebb felétől feltekerem. Lekenem. Jobb oldalit fiam nyersen megragadta és le akarza nyúlni.
Berakom sütőbe, bekapcsolom 210 fokra. Míg bemelegszik, kelni fog. Vízzel teli tepsi felett kell sütni.
Tipp:
– pizzavágóval szoktam tésztákat vágni, nagyon jól lehet vele dolgozni
– porélesztővel csináltam most (felfuttattam azt is), ugyanolyan jó lett
– nem raktam vizet alá véletlenül, úgy is működik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: