Kiugrott a szilvásgombóc a fazékból

Ha olyan igazi, nagymama féle szilvásgombócra vágysz, nincs mese, magadnak kell elkészítened. Több lépcsős feladat, de nem olyan nehéz, mint ahogy gondolnád.  A fagyasztott gombócok egyre silányabbá válásának megállapításától magam készítem.  Recept nélkül, megérzésre.

Ami tuti kell hozzá: kb. 1 kg krumpli, liszt, 2 tojás, szilva, fahéjas cukor, zsemlemorzsa, olaj, só. Nekem 16 db lett.

A krumplit héjában főzöm meg, kicsit több vízben,  mint ami ellepi. Ha megfőtt, leöntöm róla a vizet, kicsit várok,  míg már nem olyan forró, hogy meg tudom hámozni. Miután lemeztelenítettem, krumplinyomóval áttöröm még melegen. Teljesen kihűtöm. Hozzáütöm tojásokat,  sózom, majd a lisztet apránként adagolva összegyúrom, míg a tészta már egyben van, enyhén ragad.

Jól lelisztezett deszkán kinyújtom. Közben alánézegetek, lisztezek, mert könnyen leragad és az nagyon idegesítő. Fél cm-re vastagságúra nyújtom. Kb. 10×10-es négyzetekre vágom.

Közepére fahéjas cukrot halmozok, majd négy sarkát összecsípem, lyukakat ujjaimmal finoman becsípkedem.

Végül finoman gombóccá gömbölygetem. Ahány,  annyiféle méret 😃.

Forrásban lévő vízbe ejtem. Kb. négy perc és feljönnek, ekkor még 1-2 percet adok nekik, majd kiszedem az olajon megpirított zsemlemorzsára.

Fahéjas cukorral esszük, vagy ahogy jólesik.

Tipp: egyszer teljes kiőrlésű lisztből készítettem.  Szuper lett, semmi mellékíz.

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »