Ha olyan igazi, nagymama féle szilvásgombócra vágysz, nincs mese, magadnak kell elkészítened. Több lépcsős feladat, de nem olyan nehéz, mint ahogy gondolnád. A fagyasztott gombócok egyre silányabbá válásának megállapításától magam készítem. Recept nélkül, megérzésre.
Ami tuti kell hozzá: kb. 1 kg krumpli, liszt, 2 tojás, szilva, fahéjas cukor, zsemlemorzsa, olaj, só. Nekem 16 db lett.
A krumplit héjában főzöm meg, kicsit több vízben, mint ami ellepi. Ha megfőtt, leöntöm róla a vizet, kicsit várok, míg már nem olyan forró, hogy meg tudom hámozni. Miután lemeztelenítettem, krumplinyomóval áttöröm még melegen. Teljesen kihűtöm. Hozzáütöm tojásokat, sózom, majd a lisztet apránként adagolva összegyúrom, míg a tészta már egyben van, enyhén ragad.
Jól lelisztezett deszkán kinyújtom. Közben alánézegetek, lisztezek, mert könnyen leragad és az nagyon idegesítő. Fél cm-re vastagságúra nyújtom. Kb. 10×10-es négyzetekre vágom.
Közepére fahéjas cukrot halmozok, majd négy sarkát összecsípem, lyukakat ujjaimmal finoman becsípkedem.
Végül finoman gombóccá gömbölygetem. Ahány, annyiféle méret 😃.
Forrásban lévő vízbe ejtem. Kb. négy perc és feljönnek, ekkor még 1-2 percet adok nekik, majd kiszedem az olajon megpirított zsemlemorzsára.
Fahéjas cukorral esszük, vagy ahogy jólesik.
Tipp: egyszer teljes kiőrlésű lisztből készítettem. Szuper lett, semmi mellékíz.